Birleşme üzerine

                                                Birleşme üzerine - 19 Ağustos 2011
Son günlerde yerel medyada “Kulüpler birleşiyor mu ? “haberlerine bir yenisi daha eklendi. Sapanca Gençlikspor-Kırkpınarspor,  Hendek Gençlikspor-Yeni Hendekspor takımları birleşecek mi ? derken, sıra Altınderespor-Çınarlık Gençlikspor takımlarına geldi.
Gazeteciliğe başladığımda ilimizde 60’a yakın Amatör Futbol takım vardı. Şimdi ise bu sayı 150’yi buluyor. Amatör Futbol spor Kulüplerinin artması, ilimizdefutbol adına bana göre bir fayda sağlamadı. Aksine çok daha büyük zararlarverdi. Çünkü ne bir takımımız 3.Lige yükseldi. Ne de çok iyi futbolcuları , Türk futboluna sunduk. Eline lisansını alan herkes de, kendisini futbolcu zannetti. Bu yüzden de , futbol ve futbolcu kalitesi bir hayli düştü. Her gün yıl bir mantar gibi biten, futbol kulüplerini arttırmak yerine başka bir çözüm bulmalıyız. Aksi takdirde “Takımları birleştirelim. Destek yok , iflas ettik kulübü kapatmakzorundayız“dedikodularını daha çok duymaya devam ederiz.
İlçeler, Beldeler ve hatta mahallelerde bile birden fazla takım bulunuyor. Bu takımların kurulmasının bana göre sebepleri , ekonomik, siyasi ve yönetici bazında ilk takımlara muhalefet yapmaktan başka bir şey değildir. Ben her zaman ilçe , belde ve mahallelerde tek takımlılıktan yanayım. Alt yapıya önem vermeyen , bir tek A takım ile uğraşan kulüplere, sadece tek takımın aktarma , evrak ve diğer mali işleri bile ağır geldi.
İlçe ve Belde Belediye başkanları da , her yıl kendi takımlarına Belediyenin imkanları ile bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Başkanlarda artık, bu kadar çok futbol kulübü olmasının sıkıntısını yaşıyor. Çünkü bir takım yerine, 5-10, bazı ilçelerde de çok daha fazla takıma , yardım etmek veya edememek yüzündenisyan etme noktasına geliyorlar Bu yüzden de ilçelerinde ve beldelerindeki takımları birleştirmek için, önce yerel medya aracılığı ile nabız yoklamaya başladılar. Bana göre de başkanlar yerden göğe kadar haklılar. Çünkü bu işin sonunun olmadığını O’nlarda biliyor.
Herkes futboldaki rant pastasından tadmak isteyince ortaya , futbol ile alakası olmayan, günü birlik takımlar, ve elinde lisansı olan bir çok futbolcu piyasaya çıkıyor. İlçelerde , Beldelerde başlayan “takımları bileştiriyoruz “ dedikodularına, işte bu yüzden bir son vermeliyiz. Belediye Başkanlarına bu konuda destek vermeliyiz.
İlimizde rant uğruna, reklam yapmak uğruna uğraşan 150 tane takım olacağına , 50-60 tane adam gibi , sadece futbol ile uğraşan ve tüm gençler ligine takım olmalı. Gençler kategorilerinin çoğuna katılmayacak gibi olan takımlar , büyük takımlar ile birleşmeli. Aksi halde alt yapısı ve ekonomik gücü olmayan bu takımların, yaşaması çok zor gibi gözüküyor. Böyle alt yapısı ve ekonomisi , olmayan takımlar ya birleşecek, ya da iflasını duyurup kulübü kapatacaklar.
TFF’de bir zaman alınan kararda, Amatör Futbol takımı kurmak için takımlarınfutbol sahası, kulüp binası olması gibi şartlar aranıyordu. Şimdi ise böyle bir şart yok. Çünkü ne kadar çok takım var. O kadar çok oy var. Kimse spor yaptırmaya bakmıyor. Lige katılan takımların çoğunun ne sahası, ne binası , ne kulüp otobüsü var. Bunların yanı sıra en önemliside , sadece A takım ile ligde yer alıyorlar. Gençler kategorilerinde bile , bir tane lige bile katılmayan bu takımların adlarını açıklamama gerek yok. O’nları zaten hepiniz biliyorsunuz.
Federasyon Kulüplerin ve futbolcuların çok olmasını istiyorsa, lisans, aktarma ve diğer mali konuları bedava yapmalı. Bana göre de, bu kısa sürede çözüm olur. Üst düzeyde futbol kulüpleri kurmak ve futbolcular yetiştirmek istiyorsak,takım ve futbolcu sayısını arttırmak yerine, liglerimizin kalitesini arttırmalıyız. Bu yüzden de takımlarımızın , hem yönetici ve futbolcu bazındabirleşmeleri gerekir.
Müessese takımlarına lafımız yok. Ama O’nlarda çok güçlü bir ekonomileri olmalarına rağmen ‘Alt yapıdan futbolcularla ayakta durmaya çalışıyorlar.
İlimizde futbolu yönetenlere bu sütünlardan sesleniyorum. “Lütfen futbolun marka değerini yitirmeyelim. Gelin mücadelemizi , tek bir vücut halinde verelim. “
Dün Sakarya Süper Amatör Ligde grupların kura çekimi yapıldı. 2 ayrı grupta 24 takımın yer alacağı Süper Amatör ligin , her yıl daha da kötüye gittiğinisöyleyebiliriz. Lige katılım , lisans ve aktarma paraları yüzünden , Süper Amatörde yer alan takımların çoğu genç takım ile sahalarda boy gösterecek. Modern futbolda , alt yapısı olmayan kulüplerin sonunun hüsran olduğunuyavaş yavaş görüyoruz.
Son olarak, süper Amatör ligde yer alan 24 takıma , yeni sezon öncesinde başarılar diliyorum. Ekimin ilk haftasında start alacak olan Bölgesel Amatör Ligde (BAL) 2011-12 sezonunda, ilimizi temsil edecek olan Adapazarıspor, Garajlar Taçspor ve As Akyazıspor’a da Profesyonel lig yolunda başarılar diliyorum. Şansınız bol olsun

Yorum Gönder

0 Yorumlar