Ankara’da Sakarya rüzgarı


Sakarya; Ankara’da bir kez daha sesini duyurdu

Plant Dergisi, Ankara’da Sakarya rüzgarı estirdi

Plant Ödülleri, Ankara’da düzenlenen dillere destan muhteşem geceyle sektörün oskarlarına verildi. Vatan Şaşmaz’ın sunucuk yaptığı ve yaklaşık bin davetlinin katıldığı Plant Ödülleri gecesinde Zara’da misafirlere konser ziyafeti sundu.

Plant Ödülleri 2013–2014 Ödül Töreni Ankara JW Marriott Hotel'de düzenlenen muhteşem ödül gecesiyle sahiplerine verildi.  Ödül gecesine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa İsen, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Koop Başkanı Eyüp Alemdar, Bakanlık Müsteşarları, Daire Başkanları, Belediye Başkanları, Kaymakamlar, Valiler, üretici birlik başkanları, sektör temsilcileri, Ankara protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

Sakarya’ya 4 ödül
Kokteyle ile başlayan Plant Ödülleri Gecesi’ne katılan konuklar kokteylde sektörün sorunlarını konuşma imkânı buldu. Ardından yemek programıyla birlikte ödül gecesinin heyecanı başladı. Ünlü isim Vatan Şaşmaz'ın sahneye çıkmasıyla birlikte heyecan doruk noktaya ulaşırken, Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Dergisi'nin organize ettiği 1. Plant Ödülleri büyük bir heyecanın yaşandığı ödül gecesinde sahiplerine dağıtıldı. Ödül gecesinde 4 ayrı kategoride toplam 32 ödül sahiplerini buldu. Sektör temsilcileri ödül gecesinin sonunda ünlü şarkıcı Zara'nın birbirinden güzel şarkılarıyla eğlendi. Plant Ödülleri jürisi; Sakarya’dan Büyükşehir Belediyesi’nin Sakarya Park ve Hendek Belediyesi’nin Uludere Rekreasyon projesini ödüle layık gördü. Gecede Sapanca’da süs bitkiciliğinin gelişimine katkı veren Sapanca eski Kaymakamı ve Merkez Valisi Hasan Duruer, Sakarya’da yaptığı alan tahsisleriyle sektöre katkıları olan Sakarya eski Valisi Nuri Okutan’a jüri özel ödülü verildi. Sakaryalı Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a da geceye katkılarından dolayı ödül verildi.

Her yıl başka ilde olacak
Gecenin açılış konuşmasını yapan Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Genel Yayın Müdürü İbrahim Adıyaman, Plant Dergisi'nin kısa bir zaman içerisinde görsel ve düşünsel olarak ilerleme kaydettiğini belirtti. Plant Dergisi'nin sektöre çok büyük bir katkısı bulunduğunu söyleyen Adıyaman, ödül organizasyonu ile ilgili olarak şunları ifade etti: "Genelde bu tür ödül organizasyonlarının çıktısı, hem yarışma ve rekabet duygusunu artırarak kalitenin yükselişinde öncü olmak; hem de alan içi organizasyon ve koordinasyonun sağlanmasına önayak olmak şeklinde tezahür ediyor. Yaklaşık 8 ay süren çetin bir hazırlık aşamasında bizi motive eden ve diri tutan şey aslında bu iki beklenti oldu." Genel Yayın Müdürü Adıyaman, Plant Ödülleri'nin 2 yılda bir düzenleneceğini ve gelecek organizasyonun Plant Ödülleri 2015–2016 olarak Türkiye'nin başkan bir şehrinde yapılacağını söyledi. Adıyaman, "Sıfırdan bir "organizasyon" oluşturmak gerçekten zor bir iş.  Bu bakımdan 2 yıl sonra daha geniş bir katılımla hep beraber daha güzel işler ortaya çıkarabileceğimiz kanaatindeyim" dedi.

Bakan yardımcısından Plant’a övgü
Plant Ödülleri gecesine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu yaptığı konuşmada Plant Dergisi'ni bu büyük organizasyon için tebrik etti. Ödül gecesinin önemli bir organizasyon olduğunu ifade eden Arzu, "Bu tür ödül törenleri, bu tür yayın faaliyetleri sektörün gelişmesine büyük katkılar sağlıyor" dedi. Süs bitkileri yetiştiriciliği sektörünün son yıllarda büyük ilerleme kaydettiğini belirten Bakan Yardımcısı Arzu, "Bu başarıda üretici ve ihracatçıların büyük rolü var" diye konuştu. Arzu, şunları ifade etti: "Süs bitkileri ihracatı geçen yıl itibariyle 85 milyon dolara yükseldi. Bu başarıda esas pay değerli üreticilerindir. Sektör çok büyük ilerleme kaydetti. Buradan sektörü alkışlıyorum" diye konuştu.

Bayraktar, süs bitkicileri için konuştu
Ödül töreninden önce sektörle ilgili bir değerlendirme konuşması yapan Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ise birlik olarak süs bitkileri sektörüne katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Süs bitkileri ile ilgili yasanın uygulanması noktasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkili olduğunu anlatan Bayraktar, "Bu durum, 'sektörün sahibi kim?' sorusunu gündeme getiriyor. Bu sektörün sahibini bulması lazım" dedi. Üniversitelere sektörün gelişmesi adına daha fazla Ar-Ge desteği verilmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, baraj, göl ve yol kenarı gibi noktalarda egzotik bitkiler yerine yerli ürünler kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Her yıl bin 200 peyzaj mimarı mezun
Süs Bitkileri Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, sektörde 25 bini ihracat kolunda olmak üzere 300 bin civarında kişinin çalıştığını söyledi. Sektördeki katma değer oranının yüzde 95 seviyelerinde bulunduğunu anlatan Bağdatlıoğlu, sektörün artık kabuğundan çıkma zamanının geldiğini kaydetti. Gecede bir konuşma yapan SÜSBİR Başkanı Selahattin Altun’da sektörün öneminden bahsetti. Altun, sektör adına Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla önem verilmesini istedi. Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Ermeydan ise Türkiye'de 45 üniversitede Peyzaj Mimarlığı Bölümü bulunduğunu ve her yıl bin - bin 200 peyzaj mimarının bu bölümlerden mezun olduğunu kaydetti. Ermeydan, "Bizler peyzaj mimarları olarak bu sektörde iş yapacağı ve çalışacağız. Sizin desteklerinizi bekliyoruz" diye konuştu.

Yorum Gönder

0 Yorumlar