Kadın hakları açıklaması


Toplumda kadınların erkeklerle eşit düzeyde olmaları, o ülkelerin uygarlık düzeylerinin en önemli göstergesidir. Ulu Önder Atatürk’ün ulusal kurtuluş savaşımızda canını ortaya koyan kadınlarımızı uygar ülkelerden daha önce seçme ve seçilme hakkına kavuşturması, onlara yaşanabilir bir hayat sunması, dünyaya örnek olmuştur.
1926’da Medeni Kanun’la Türk kadınına rejiminin aldığı hakları iade eden Atatürk ve Cumhuriyet rejimi, 3 Nisan 1930' da kabul edilen bir yasa ile kadınlara belediye seçimlerine katılma hakkı tanımıştır. 26 Ekim 1932' de kabul edilen bir yasa ile Türk kadınına muhtar, köy ihtiyar heyeti üyeliğine seçilme ve seçme hakkı tanınmış, 8 Ekim 1934' te kabul edilen ve 5 Aralık 1934'de yürürlüğe giren bir başka yasa ile ‘Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ verilmiştir.
Atatürk döneminde kadınlarımızın yaşamını çağdaş düzeye çıkaran devrimler yazık ki günümüzde yaşamımızın hemen hemen her alanında ihlal edilmektedir.  Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlarımıza yönelik şiddet ve baskı, ilkel bir tutumdur, utanç vericidir.
Günümüz Türkiye’sinde kadınlarımızı hedef alan töre cinayetleri en büyük sosyal yaralarımızdan biridir ve asla kabul edilemez, affedilemez.
Günümüz Türkiye’sinde kızlarımızın eğitimine yönelik engellemeler, kadınlarımızın iş yaşamında ve sosyal yaşamda ve siyasette baskı altına alınmaları çağ dışı bir yaklaşımdır.
Kadınlarımızın ulu önder Atatürk’ün öngördüğü çağdaş yaşam standartlarına kavuşturulmaları, eğitimde, iş yaşamında, sosyal yaşamda ve siyasette üst seviyelerde yer almaları iktidarıyla, muhalefetiyle hepimizin ortak sorumluluğudur.
Kadınlarımıza,  çağın gerektirdiği standartlarda insanca ve hakça bir yaşam sağlanmasını temenni ediyor, tüm kadınların Kadın Hakları Günü’nü kutluyorum.

CHP SAKARYA İL BAŞKANI
Oğuz Can CUROĞLU

Yorum Gönder

0 Yorumlar