Aşırı Terleme Son Buluyor

Aşırı Terleme Yarım Saatlik Bir Operasyonla Son Buluyor
SakaryaÜniversitesi (SAÜ) Tıp FakültesiGöğüsCerrahisiKliniğindegerçekleştirilenyarımsaatlikoperasyonla,sosyalyaşamdabüyüksıkıntılarayolaçanaşırıterlemesorunutarihekarışıyor.
Terleme,insanvücudunundoğalbirişlevidir.Azya da çok her insanterler. Nefesalmak ne kadarnormalsevücudunterlemesi de o kadarnormaldir. Günün her anında, her mevsimdeterleriz.Terlemeiçinyoğunfizikselaktivitelerleuğraşmakveyahavanınçoksıcakolmasıgerekmez.Aşk, stres, heyecangibiduygusaldeğişimlerinyanısırabaharatlıyemektensonra bile terleriz. Ter,vücudunsoğutmasistemidir.Terlemesayesindevücudunısısıayarlanırvebelirlibirseviyedetutulabilir.Terlemeninbirdiğerfaydası da vücuttakitoksikmaddelerindışarıatılmasınısağlamasıdır.
Ancakkontroledilemeyenaşırıterleme,özelliklesosyalyaşamda,birçoksorunlarayolaçmaktadır.Aşırıterlemeninkişilerinyaşamkonforunudüşürdüğünü, sosyalyaşamauyumsağlamadasorunlarayolaçtığınıbelirten SAÜ Tıp FakültesiGöğüsCerrahisiAnabilim Dalı BaşkanıDoç.Dr.AbidinŞehitoğulları, basitbiroperasyonlaaşırıterlemesorunununçözülebileceğinisöyledi. En sıkıntılıterlemeşeklinin el terlemeleriolduğunukaydedenDoç. Dr. Şehitoğulları, “Çünkütümişlerdekullandığımızellerinterlemesibirçokfaaliyetimiziengeller. Bireyler, ellerdekiaşırııslaklıknedeniylesosyalortamlarda, kişiselişlerindesıkıntıyagirerler.Çekindikleriiçin de sosyalhayattanuzakdururlar.Kişiterleyeceğinibilerekdahaendişeli hale gelmekte, endişe de dahafazlaterlemeyeyolaçmaktadır.” şeklindekonuştu.
Özellikleliseçağındakigençlerinbaşarısınıetkileyenbudurumun,sınavbaşarıyüzdesinidüşürdüğünübelirtenDoç. Dr. Şehitoğulları, “Ellerisoğukveterlidiyeterkedilengençler bile bulunmaktadır” diyekonuştu.
Terlemeproblemiolanların, GöğüsCerrahisiuzmanlarıtarafındanyapılan en fazlayarımsaatlikbiroperasyonlabusorunununsonaerdirebileceğinibelirtenDoç.Dr. Şehitoğulları “Kısaca ETS olarakisimlendirilen ‘EndoskopikTorasikSempatektomi’ameliyatıileavuçiçivekoltukaltıterbezlerinihareketgeçirensempatiksinirdallarıdevredışıbırakılıyor.Klipsli ETS yöntemiilekoltukaltındanyapılanyaklaşık 1 cm’likdeliktengirilenkameraveküçükaletlerleişlemgerçekleştiriliyor.Tedaviyapıldığıandayıllardırsürenaşırı el terlemesiveyakoltukaltıterlemesigeçer, son bulur.” şeklindekonuştu.
Doç.Dr. AbidinŞehitoğulları, özelhastanelerdemaliyetliolanbuameliyatın, sağlıkgüvencesiolanlarahiçbirücretalınmadanyapıldığınısözlerineekledi.


Yorum Gönder

0 Yorumlar